Treść zadania: Do wykonania przewodów elektrycznych wykorzystano drut z miedzi o całkowitym oporze 6 \Omega i masie 398,72 kg.Oblicz, jak długi będzie przewód elektryczny z tego drutu.Przyjmij, że opór właściwy miedzi wynosi 1,68*10^-8 \Omega*m, a jej gęstość jest równa 8900 kg/m^3
To co udało mi się zrobić:
R=Ro*(L/S)*S
Ro*L=S*R/:Ro
L=6S/1,68*10^-8
L=3,5714285*10^8*S
Co dalej?
[Prąd stały].Prawo Ohm.Opór elektryczny przewodnika.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6267
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Wzory pisz w LaTeXie
d - gęstość , \(\rho\) - opór właściwy, V - objętość
\(R = \rho \frac{L}{S}\), \(d = \frac{m}{V} = \frac{m}{SL} \So S = \frac{m}{dL}\)
podstawiasz to ostatnie do pierwszego r-nia i po przekształceniu otrzymujesz:
\(L = \sqrt{ \frac{Rm}{\rho d} } =\ 4\ km\)
d - gęstość , \(\rho\) - opór właściwy, V - objętość
\(R = \rho \frac{L}{S}\), \(d = \frac{m}{V} = \frac{m}{SL} \So S = \frac{m}{dL}\)
podstawiasz to ostatnie do pierwszego r-nia i po przekształceniu otrzymujesz:
\(L = \sqrt{ \frac{Rm}{\rho d} } =\ 4\ km\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl