bład pomiarowy

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
demonkub
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 13 sty 2018, 22:52
Płeć:

bład pomiarowy

Post autor: demonkub »

cześć, czy wyznaczyłem prawidłowo błędy za pomocą różniczki zupełnej ? Jeżeli coś jest nie tak
to badzo prosze o pomoc.
−dla współczynnika indukcji wzajemnej M, dla układów podłączonych szeregowo:−+M= \(\frac{L−2L0}{2}\) :
Δ M= \(\sqrt{(12* ΔL)^2 +(−ΔL0)^2 }\)
− Współczynnik indukcji wzajemnej M dla równoległego układu cewek −+M=2L−L0
Δ M=\(\sqrt{( \frac{1}{2} ΔL)^2 + (− ΔL0)^2}\)
− Współczynnik sprzężenia magnetycznego k = \(\frac{|M|}{L0}\)
Δ k= \(\sqrt{( \frac{Δ M}{M} )^2 + ( \frac{Δ L0}{L0} )^2}*k\)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

To nie jest metoda różniczki zupełnej albo ciężko mi rozszyfrować twój zapis :|
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
demonkub
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 13 sty 2018, 22:52
Płeć:

Re: bład pomiarowy

Post autor: demonkub »

podałem po prostu podstawowe wzory a nastepnie przekształciłem je tak żeby móc policzyć błędy, czy te przekształcenia są prawidłowe
demonkub
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 13 sty 2018, 22:52
Płeć:

Re: bład pomiarowy

Post autor: demonkub »

demonkub pisze:cześć, czy wyznaczyłem prawidłowo błędy za pomocą różniczki zupełnej ? Jeżeli coś jest nie tak
to badzo prosze o pomoc.
−dla współczynnika indukcji wzajemnej M, dla układów podłączonych szeregowo:−+M= \(\frac{L−2L0}{2}\) :
Δ M= \(\sqrt{(\frac{1}{2}* ΔL)^2 +(−ΔL0)^2 }\)
− Współczynnik indukcji wzajemnej M dla równoległego układu cewek −+M=2L−L0
Δ M=\(\sqrt{( 2 ΔL)^2 + (− ΔL0)^2}\)
− Współczynnik sprzężenia magnetycznego k = \(\frac{|M|}{L0}\)
Δ k= \(\sqrt{( \frac{Δ M}{M} )^2 + ( \frac{Δ L0}{L0} )^2}*k\)
ODPOWIEDZ