oblicz prędkość (jednorone pole elektryczne)

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
lukasz_xyz
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 13 sty 2018, 19:47
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

oblicz prędkość (jednorone pole elektryczne)

Post autor: lukasz_xyz »

E = 105V/m
q = 5uC (mikro)
(tego ładunku) m=2*10^(-4)kg
v=?
s=30cm
Ek=?

Wszystko sporawdza się do tego, że nie potrafię obliczyć prędkości którą osiągnął ten ładunek po przebyciu s = 0.3m

Ek=mv^2/2 - z tego obliczę sobie energię knietyczną

Jedyne co mi przyszło do głowy to porównać wzór F=qE ze wzorem a=F/m czyli mamy a = qE/m Co mogę dalej z tym zrobić?
lukasz_xyz
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 13 sty 2018, 19:47
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: lukasz_xyz »

A zapomniałem o treści.. Trzeba policzyć energię kinetyczną oraz prędkość
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

\(s= \frac{at^2}{2} \So t=\sqrt{ \frac{2s}{a} }\\
v=at=\sqrt{2as}\)


To chyba wystarczy (twój wzór na przyspieszenie jest OK, rzecz jasna)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re:

Post autor: korki_fizyka »

lukasz_xyz pisze:A zapomniałem o treści.. Trzeba policzyć energię kinetyczną oraz prędkość
Zapomniałeś tez o obowiązującym tu regulaminie i zapisywaniu wzorów oraz jednostek w LaTeX-ie: viewtopic.php?f=29&t=12617
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Podobno na telefonie trudno się wklepuje LaTex'a - tak się tłumaczą ....
No nie wiem.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

mus opracować apkę ;)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ