Dwa kamertony

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
michi0987
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 11 sty 2018, 18:00
Podziękowania: 1 raz

Dwa kamertony

Post autor: michi0987 »

Dwa kamertony dają n = 20 dudnięć w ciągu t = 10s. Częstość drgań pierwszego
kamertonu wynosi f1 = 256 Hz. Jaka jest częstość drgań f2 drugiego kamertonu?
Odp.: f2 = f1 + n/t

lub f2 = f1 − n/t
Wiem że muszę coś porobić z x = x0cos (wt) i wśr i wmod ale nie wiem zupełnie o co tu chodzi. Pomoże mi ktoś?
majewski franciszek
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 08 maja 2010, 06:16
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Post autor: majewski franciszek »

fd=f2-f1 lub fd=f1+f2
fd= n/t=20:10=2Hz
f1=256 to f2=f1-fd=256Hz-2Hz=254Hz lub f2=f1+fd=256Hz+2Hz=258Hz
michi0987
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 11 sty 2018, 18:00
Podziękowania: 1 raz

Post autor: michi0987 »

No fajnie, taki jest wynik tylko skąd to wynika :D
ODPOWIEDZ