Potrafi ktoś rozwiązać to zadanie ?
albo powiedzieć z jakich wzorów skorzystać ?
http://fizyka.pisz.pl/forum/5030.html
Wyznaczyć czas Δt po jakim masy zderzą się ze sobą
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 09 sty 2018, 21:01
-
- Expert
- Posty: 6267
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Należy zapoznac najpierw z tym: viewtopic.php?f=29&t=12617
a jeśli chodzi o wzory to wystarczy opisać ruch ciał w układzie współrzędnych np. wzdłuż osi OY skierowanej do góry, wtedy ruch w górę - jednostajnie zmienny opóźniony będzie \(y(t) = h - v_o t - \frac{gt^2}{2}\) natomiast w dół - jednostajnie zm. przyspieszony z plusem.
a jeśli chodzi o wzory to wystarczy opisać ruch ciał w układzie współrzędnych np. wzdłuż osi OY skierowanej do góry, wtedy ruch w górę - jednostajnie zmienny opóźniony będzie \(y(t) = h - v_o t - \frac{gt^2}{2}\) natomiast w dół - jednostajnie zm. przyspieszony z plusem.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl