Rezystancja

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
liekitxde
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 06 sty 2018, 12:19

Rezystancja

Post autor: liekitxde »

Rzeczywiste źródło napięcia, którego SEM E=1,25V obciązono rezystancją R=1,2 \Omega . Napięcie na rezystancję U=1,2V. Jaką rezystancją należy obciążyć źródło, aby na jego zaciskach napięcie U'=1V
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Zastosuj ogólne prawo Ohma dla całego obwodu 2x.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ