tarcie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Wajrus
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 20 gru 2017, 18:43
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

tarcie

Post autor: Wajrus »

Marek położył małą monetę na krawędzi tarczy gramofonu wykonującego 33 obroty na minutę. Oblicz minimalną wartość współczynnika tarcia między tarczą i monetą, przy której moneta nie zsunie się z tarczy. Talerz gramofonu ma promień 15 cm.
Byłby ktoś taki miły i zrobił to zadanie, prosze
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(\omega= \frac{33 \cdot 2 \pi }{60} \ \frac{rad}{s} \\
v= \omega R\\
\frac{mv^2}{R} =mgf\\
f= \frac{v^2}{gR}= \frac{ \omega^2R}{g}\)
ODPOWIEDZ