Ruch jednsostajnie przyśpieszony

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Wajrus
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 20 gru 2017, 18:43
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Ruch jednsostajnie przyśpieszony

Post autor: Wajrus »

Proszę o rozwiązanie następującego zadania:
Wojtek bawił się kolejką. Ustawił początek pierwszego wagonika obok modelu semafora. Po ruszeniu kolejki wagonik ten przejeżdżał obok semafora przez 5 sekund. Długości wagoników były jednakowe, a kolejka poruszała się ruchem jednostajnie przyśpieszonym. Oblicz jak długo będzie przejeżdżał obok semafora czwarty wagonik.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

s-długość wagonika,
\(t_1=5\\
s= \frac{a(t_1)^2}{2}\\
3s= \frac{a(t_3)^2}{2}\\
4s= \frac{a(t_4)^2}{2}\\
t_4-t_3= \sqrt{ \frac{2 \cdot 4s}{a} } -\sqrt{ \frac{2 \cdot 3s}{a} } =\sqrt{ \frac{2 \cdot s}{a} } ( \sqrt{4}- \sqrt{3} )=t_1( \sqrt{4}- \sqrt{3} )\)
ODPOWIEDZ