Zmiana energii mechanicznej

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
3cmatfizjaw
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 13 kwie 2017, 17:19
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Zmiana energii mechanicznej

Post autor: 3cmatfizjaw »

Piłka o masie \(0,63\:kg\) zostaje wyrzucona pionowo w górę z prędkością początkową o wartości \(14\:m/s\) i w najwyższym punkcie toru znajduje się na wysokości \(8,1\:m\) nad punktem jej wyrzucenia. Ile wynosi zmiana energii mechanicznej układu piłka-Ziemia w czasie wznoszenia się piłki na tę maksymalną wysokość?

Obliczyłem i wyszło mi, że \(E_k =61,74;\:E_p = 51,03\) .

Więc po prostu \(E_m = E_k + E_p\) ?

Nie mam jak wyniku sprawdzić, a chce być pewny, dlatego piszę tutaj.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

\(\Delta E = E_p = mgh_{max}= 50\ J\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
3cmatfizjaw
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 13 kwie 2017, 17:19
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Post autor: 3cmatfizjaw »

Możesz to wytlumaczyć? Skąd Ci wyszło dokładnie 50? Czy używamy tutaj predkości etc.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Podstawiłem \(g =9,8\ \frac{m}{s^2}\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
3cmatfizjaw
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 13 kwie 2017, 17:19
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Re: Zmiana energii mechanicznej

Post autor: 3cmatfizjaw »

Ale mógłbyś wytlumaczyc dlaczego tak sie robi, dlaczego nie liczymy tutaj energii kinetycznej? Tylko po prostu Ep?

Jedna osoba mi powiedziala, zeby Ek-Ep i ta roznica to jest zmiana.
3cmatfizjaw
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 13 kwie 2017, 17:19
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Post autor: 3cmatfizjaw »

Ze względu na to, że są tutaj jakieś opory ruchu.
ODPOWIEDZ