Termodynamika

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
isdr
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 17 gru 2017, 15:55
Płeć:

Termodynamika

Post autor: isdr »

Z jaką prędkością należy rzucić kulę śniegu, aby rozpuściła się podczas lotu? Masa m=1kg, promień kuli R=0,05m, temperatura śniegu t=-5°C. Myślę, że opór powietrza wykonuje tutaj pracę nad kulą w celu jej ogrzania. :roll:
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Dobrze myśli ale bez dodatkowych założeń zadanie jest nierozwiązywalne.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ