Witam, mam problem z tym zadaniem. Na dole jest rozwiązane przeze mnie zadanie oraz komentarz od wykładowcy, którego nie jestem w stanie dobrze zinterpretować, aby poprawić zadanie.
W celu wyznaczenia powierzchni stołu o kształcie prostokąta wykonano pomiary długości jego boków i otrzymano następujące rezultaty: długość boku pierwszego a = 103cm,
u(a) = 2cm, długość drugiego boku b = 212 cm, u(b) = 5cm. Oblicz powierzchnię tego stołu i niepewność wyznaczonej powierzchni
1. równanie (1.1) matematycznie nie ma sensu
2. Nie wiadomo skąd sie wzięło (brak uzasadnienia)
3. Równanie (1.3) nieprawidłowe
4. Zapis nieprawidłowy - w niepewności tylko dwie cyfry znaczące.
Zadanie z niepewnością
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6261
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
A zajrzałeś już do jakiegoś podręcznika uwagi twojego wykładowcy odwołują się do wiedzy, która się tam znajduje
\(u(P) = P [ \frac{u(a)}{a}+ \frac{u(b)}{b}]\)
\(u(P) = P [ \frac{u(a)}{a}+ \frac{u(b)}{b}]\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl