Dynamika

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Sasanka
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 12 gru 2017, 22:54
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Dynamika

Post autor: Sasanka »

Po gładkiej poziomej powierzchni może przesuwać się bez tarcia masa M ciągnięta przez nić, na której zawieszona jest masa m = 0,5 M. Tarcie bloczka pomijamy, g jest przyspieszeniem ziemskim. Przyspieszenie masy M wynosi:
A) g/3 B) g/2 C) 2g/3 D) g
Czyli:
\(F_{1}=Ma\)
\(F_{2}=mg\)
\(F_{wyp}=Ma-mg\) oraz \(F_{wyp}=(M+m)a_{1}\)
Co dalej? Czy a1 to g?
DoeJohn
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 14 gru 2017, 22:29
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: DoeJohn »

\(F=0.5M*g\)
\(a=\frac{F}{m}= \frac{0.5Mg}{M+0.5M}= \frac{0.5Mg}{ \frac{3}{2}M }= \frac{g}{3}\)
Odp: A
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

ma = 3mg
A)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Sasanka
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 12 gru 2017, 22:54
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re:

Post autor: Sasanka »

DoeJohn pisze:\(F=0.5M*g\)
\(a=\frac{F}{m}= \frac{0.5Mg}{M+0.5M}= \frac{0.5Mg}{ \frac{3}{2}M }= \frac{g}{3}\)
Odp: A
Czemu przyspieszenie całego układu będzie równe przyspieszeniu masy M ?
DoeJohn
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 14 gru 2017, 22:29
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: DoeJohn »

Przyśpieszenie każdego elementu układu jest równe przyśpieszeniu układu. Gdyby tak nie było, odległość elementów by się zmieniał. Przyjąłem, że nitka ma cały czas taką samą długość, czyli odległość elementów od siebie jest stała. Trudno mi wytłumaczyć coś tak intuicyjnego.
Sasanka
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 12 gru 2017, 22:54
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re:

Post autor: Sasanka »

DoeJohn pisze:Przyśpieszenie każdego elementu układu jest równe przyśpieszeniu układu. Gdyby tak nie było, odległość elementów by się zmieniał. Przyjąłem, że nitka ma cały czas taką samą długość, czyli odległość elementów od siebie jest stała. Trudno mi wytłumaczyć coś tak intuicyjnego.
No tak, czyli skoro przyspieszenie układu jest równe g/3, przyspieszenie masy M jest równe g/3, to przyspieszenie masy m też jest równe g/3. A to że \(F = mg\) nie ma z tym nic wspólnego po prostu?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Re:

Post autor: korki_fizyka »

Sasanka pisze:F = mg nie ma z tym nic wspólnego po prostu?
Jak to nie ma :?: przecież ta siła powoduje ruch całego układu :!:
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Sasanka
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 12 gru 2017, 22:54
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re: Dynamika

Post autor: Sasanka »

Ale ja myślałam, że jeśli F=mg to przyspieszenie masy m jest automatycznie równe g, a tak naprawdę jest równe g/3, dlatego napisałam, że to nie ma nic wspólnego ze sobą.
ODPOWIEDZ