Pocisk

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
xoxo
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 07 gru 2017, 16:33
Płeć:

Pocisk

Post autor: xoxo »

Pocisk o masie m = 0,02 kg lecący poziomo przebija drewniany klocek o masie M = 2 kg, zawieszony na cienkiej i nierozciągliwej nici o długości l = 1 m. Wskutek tego nić z klockiem odchyliła się o kąt ϕ = 15°, a prędkość pocisku zmalała z v1 = 100 m/s do v2 = 80 m/s. Obliczyć ciepło wydzielone podczas zderzenia. Przyspieszenie ziemskie g = 10 m/s^2 .
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

Tu należy założyć, choć w rzeczywistości nie jest to prawdą, że cała różnica energii klocka i pocisku przed i
po przebicie została zamieniona na ciepło:
\(\frac{mv_1^2}{2}= \frac{mv_2^2}{2}+Mg(l-l\cos\phi)+Q\)
ODPOWIEDZ