Energia, pęd - zadania z piłką

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
konrad00
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 81
Rejestracja: 13 paź 2015, 11:20
Podziękowania: 43 razy
Płeć:

Energia, pęd - zadania z piłką

Post autor: konrad00 »

Piłka o masie m=0,2 kg, wyrzucona ukośnie, wpada na ziemię w odległości d=5m po czasie t = 1,2 s. Oblicz pracę wykonaną przy wyrzucaniu piłki.

Ma ktoś pomysł jak zrobić to zadanko z energii/pędu? O ile się orientuję, to w tym konkretnym przypadku zasada zachowania pędu przybierze postać: \(p_{pocz.} + P = p_{końc}\) gdzie P - popęd siły.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

To ciut mniej łatwe zadanie niż sądzisz. Prędkość rzutu ukośnego rozkładasz na dwie składowe:
a) poziomą
\(v_x= \frac{d}{t}\)
b) pionową
\(v_y=g \frac{t}{2}\)

Praca jest równa energii kinetycznej jaką miała piłka rzucona ukośnie z poziomu gruntu.
\(W= \frac{m (v_x^2+v_y^2)}{2}\)
ODPOWIEDZ