Do klocka o masie m
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Do klocka o masie m
Do klocka o masie m, znajdującego się na poziomym stole przyłożono siłę F, ukośnie, pod kątem alfa do poziomu. Po przebyciu przez klocek drogi S, siłę odjęto. Jak długo poruszać się będzie klocek po usunięciu siły, jeśli współczynnik tarcia klocka o stół wynosi u?
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
1. Z II zas. dynamiki przyspieszenie klocka \(a = \frac{Fcos \alpha }{m}-\mu g\)
2. prędkość końcowa \(v= \sqrt{2aS}\)
3. opóźnienie w drugiej fazie ruchu \(a = \mu g\)
4. czas do zatrzymania \(t = \frac{v}{a}\)
2. prędkość końcowa \(v= \sqrt{2aS}\)
3. opóźnienie w drugiej fazie ruchu \(a = \mu g\)
4. czas do zatrzymania \(t = \frac{v}{a}\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl