Pocisk wystrzelono z prędkością
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pocisk wystrzelono z prędkością
Pocisk wystrzelono z prędkością v0 pod kątem \(\beta\) do poziomu. Z jakiej wysokości H należy puścić swobodnie kamień, aby został on trafiony przez pocisk, jeżeli prosta, po której spada kamień, znajduje się w odległości S od miejsca wystrzału? Jaki kąt utworzą prędkości pocisku i kamienia w chwili zderzenia?
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Pocisk i kamień muszą się spotkać w tym samym czasie i w tym samym miejscu:
\(H = \frac{gt^2}{2}\)
\(v_o tcos \beta = s\)
rozwiąż
\(H = \frac{gt^2}{2}\)
\(v_o tcos \beta = s\)
rozwiąż
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Prędkość pocisku wyznacz z tw. Pitagorasa a kąt z tangensa albo innej dowolnej funkcji trygonometrycznej.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl