Rzuty

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
justkisiel
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 26
Rejestracja: 19 lis 2017, 14:07
Podziękowania: 7 razy
Płeć:

Rzuty

Post autor: justkisiel »

Samolot leci na wysokości h z prędkością v0 w kierunku nieprzyjacielskiego czołgu. Oblicz odległość Z, w której samolot powinien zrzucić pocisk, aby trafił on bezpośrednio w czołg. Podaj równanie toru ruchu pocisku. Pomiń opory ruchu.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

To zwykły rzut poziomy.
\(z=v_0 \sqrt{ \frac{2h}{g} }\)
Tor ruchu:
\(\begin{cases}x=v_0t \\ y=h- \frac{gt^2}{2} \end{cases} \\
y=h- \frac{g}{2v_0^2}x^2\)

jest fragmentem paraboli.
ODPOWIEDZ