Kinematyka

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
bumbek
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 38
Rejestracja: 31 paź 2016, 14:57
Podziękowania: 20 razy
Płeć:

Kinematyka

Post autor: bumbek »

Ruch ciała dany jest zależnością współrzędnych środka ciała od czasu. Wyznacz wektory v i a oraz określ ich współrzędne w chwili t= 0s.
x=2sin(3t)+2
y=4sin(3t)-1
z=2

Prędkość początkowa wyszła mi wektorowo [6,12,0], a przyspieszenie [0,0,0]. Dobrze? Bo mam wątpliwości. :)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

Dobrze, skoro:
\(v_x=6\cos 3t\\
v_y=12\cos 3t\\
v_z=0\\
a_x=-18\sin 3t\\
a_y=-36\sin 3t\\
a_z=0\)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6261
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Kinematyka

Post autor: korki_fizyka »

bumbek pisze:
Prędkość początkowa wyszła mi wektorowo [6,12,0], a przyspieszenie [0,0,0]. Dobrze? Bo mam wątpliwości. :)
dobrze ci wyszło:)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ