Praca

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Kowal1998
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 122
Rejestracja: 18 lis 2017, 21:17
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Praca

Post autor: Kowal1998 »

Cześć proszę was o pomoc w zadaniu, a raczej później w zadaniach :? Zachciało mi się iść na studia techniczne, a w liceum miałem tylko 1 godzinę fizyki tygodniowo i tylko w pierwszej klasie i teraz mam problem zapewne z banalnymi zadaniami :oops:

Człowiek działając poziomą siłą przesuwa ruchem jednostajnym skrzynię o masie 20 kg po poziomym podłożu.
Współczynnik tarcia kinetycznego skrzyni o podłoże wynosi 0,1. Jaką pracę wykonuje człowiek przy przesunięciu
skrzyni na drodze s=10 m?

Próbowałem robić to tak, ale teraz nie wiem co gdzie powstawiać i czy w ogóle coś w tym jest dobrze... :lol:

Obrazek
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

Skoro:
Człowiek działając poziomą siłą przesuwa
to dlaczego na rysunku siła przyłożona jest do skrzyni pod kątem?

\(W=T \cdot s=mgfs\)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Praca

Post autor: korki_fizyka »

Kowal1998 pisze:Zachciało mi się iść na studia techniczne, a w liceum miałem tylko 1 godzinę fizyki tygodniowo i tylko w pierwszej klasie i teraz mam problem zapewne z banalnymi zadaniami :oops:
Totalne nieporozumienie, radzę zmienić kierunek póki jeszcze czas :!:
Treść podanego zadania jest na poziomie 1 kl. gimnazjum ale rysunek i rozwiązanie przeczy jego treści więc z tym też masz trudności :( Zastanów się czy warto brnąć dalej.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
bartuszko129
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 12 gru 2017, 16:37
Płeć:

Post autor: bartuszko129 »

W=T⋅s=mgfs

Czemu razy Tarcie? Nie powinno się najpierw zrobić Fw=F-T? I potem zamiast razy tarcie to razy siła?
bartuszko129
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 12 gru 2017, 16:37
Płeć:

Post autor: bartuszko129 »

znaczy razy siła wypadkowa
ODPOWIEDZ