Obliczanie przyrostu wewnętrznego gazu

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Euvarios
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 54
Rejestracja: 12 lut 2017, 21:02
Podziękowania: 31 razy
Płeć:

Obliczanie przyrostu wewnętrznego gazu

Post autor: Euvarios »

Polecenie:
"Dwa mole gazu doskonałego o temperaturze \(T_1 = 300K\) i objętości \(V_1 = 5dm^3\) podgrzano izochorycznie do ciśnienia \(p_2 = 1,328MPa\). Oblicz przyrost energii wewnętrznej gazu wiedząc, że ciepło molowe przy stałej objętości wynosi \(C_V = \frac{3}{2}R\)."
Szczerze nie wiem jak się za to zabrać. Tak się kończy przesypianie fizyki. Czy mógłbym prosić o rozwiązanie? Gdybym dodatkowo dostał jeszcze przekształcenia wzorów z legendą byłbym bardzo wdzięczny. Z góry dziękuję za pomoc.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Zadanie jest trywialne. z I zasady termodynamiki: w przemianie izochorycznej W = 0 więc \(\Delta U = Q = nC_v\Delta T\), zmianę temperatury wyznacz z r-nia stanu gazu.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ