Witam,
mam zasadniczy problem przy tworzeniu sprawozdania z ruchu oscylatorów harmonicznych.
Problem mam z wyznaczaniem niepewności pomiarowej metodą różniczki zupełnej.
Czy ktoś mógłby mnie wtajemniczyć w tą metodę?
Reszta w załączniku.
Obliczanie różniczki zupełnej dla niepewności pomiarowych
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Re: Obliczanie różniczki zupełnej dla niepewności pomiarowyc
Omega _d= \kre{} \Omega _2- \kre{} \Omega _1Cukiernik pisze:Witam,
mam zasadniczy problem przy tworzeniu sprawozdania z ruchu oscylatorów harmonicznych.
Problem mam z wyznaczaniem niepewności pomiarowej metodą różniczki zupełnej.
Czy ktoś mógłby mnie wtajemniczyć w tą metodę?
Reszta w załączniku.
D=I* \kre{} \Omega _1
\kre{} \Omega _0={m*[ (\kre{} \Omega _2)^2-( \kre{} \Omega _0)^2]}/2
Re: Obliczanie różniczki zupełnej dla niepewności pomiarowyc
\(\Omega _d= \kre{} \Omega _2- \kre{} \Omega _1\)Cukiernik pisze:Cukiernik pisze:Witam,
mam zasadniczy problem przy tworzeniu sprawozdania z ruchu oscylatorów harmonicznych.
Problem mam z wyznaczaniem niepewności pomiarowej metodą różniczki zupełnej.
Czy ktoś mógłby mnie wtajemniczyć w tą metodę?
Reszta w załączniku.
\(\D=I* \kre{} \Omega _1\)
\(\\kre{} \Omega _0={m*[ (\kre{} \Omega _2)^2-( \kre{} \Omega _0)^2]}/2\)
-
- Expert
- Posty: 6261
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Obliczanie różniczki zupełnej dla niepewności pomiarowyc
Tak, jak tylko opanujesz TEX'a albo uda ci się wstawić załącznik.Cukiernik pisze: Czy ktoś mógłby mnie wtajemniczyć w tą metodę?
Reszta w załączniku.
a tymczasem polecam zapoznanie się z tym: https://ftims.pg.edu.pl/documents/10673 ... /wstep.pdf
tutaj też masz kilka przykładów: https://www.matematyka.pl/122847.htm
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Re: Obliczanie różniczki zupełnej dla niepewności pomiarowyc
Niestety nie udało mi się znaleźć innego sposobu.korki_fizyka pisze:Tak, jak tylko opanujesz TEX'a albo uda ci się wstawić załącznik.Cukiernik pisze: Czy ktoś mógłby mnie wtajemniczyć w tą metodę?
Reszta w załączniku.
a tymczasem polecam zapoznanie się z tym: https://ftims.pg.edu.pl/documents/10673 ... /wstep.pdf
tutaj też masz kilka przykładów: https://www.matematyka.pl/122847.htm
http://wstaw.org/w/4HSU/linki/
http://wstaw.org/w/4HST/
Wszystko jest wykonana, pozostała tylko finalizacja w sprawdzeniu pomiarów i nie jestem pewny jak się za to zabrać w tym przypadku.
Przeglądałem już tamten temat, niestety dalej nie jestem pewny co i w jaki sposób mam osiągnąć.
Jest to moje pierwsze spotkanie z tą metodą.
Wiem że najpierw liczę różniczki cząstkowe, co w pierwszym przypadku da omegę=1+1?
-
- Expert
- Posty: 6261
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
A dokładnie czego nie rozumiesz? tylko nie pisz,że wszystkiego Zacznij od policzenia pochodnych.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Re: Obliczanie różniczki zupełnej dla niepewności pomiarowyc
Rozumiem praktycznie wszystko, zastanawia mnie tylko co określa delta tutaj?
Dokładność urządzenia?
Np. dla stopera 0,001 s?
Dokładność urządzenia?
Np. dla stopera 0,001 s?
-
- Expert
- Posty: 6261
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
\(\Delta x = u(x)\) czasem też niepewność standardową
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Re: Obliczanie różniczki zupełnej dla niepewności pomiarowyc
W sumie to jestem w kropce.
Zasadniczo \(\delta\omega_0\) powinna być liczona wzorem \(\delta\omega_0=\omega_0-\overline\omega_0\)
Dla każdego pomiaru \(\omega_0\) po kolei, a potem z tych przypadków \(\delta\overline\omega_0\)=suma\(\delta\omega_0\n\).
Czy powinienem to liczyć z wzoru że \(\delta\overline\omega_0=2 \pi /(T_0)^2*\delta T_0\).
?
Zasadniczo \(\delta\omega_0\) powinna być liczona wzorem \(\delta\omega_0=\omega_0-\overline\omega_0\)
Dla każdego pomiaru \(\omega_0\) po kolei, a potem z tych przypadków \(\delta\overline\omega_0\)=suma\(\delta\omega_0\n\).
Czy powinienem to liczyć z wzoru że \(\delta\overline\omega_0=2 \pi /(T_0)^2*\delta T_0\).
?