Kinematyka

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Zielu852
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 11 lis 2017, 13:03
Płeć:

Kinematyka

Post autor: Zielu852 »

Ciało przebyło dwa jednakowe odcinki drogi, pierwszy z prędkością v1= 30 m/s pod kątem \alpha =30 stopni względem południka, a drugi z prędkością v2= 50 m/s pod kątem \alpha =45 stopni. Znajdź prędkość średnią.
Proszę o pomoc.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Nie rozumiem co mają te azymuty za znaczenie. Jeżeli ruch odbywa się na niewielkich odległościach gdzie o krzywiźnie Ziemi możemy zapomnieć, to \(v_{śr} = \frac{2v_1v_2}{v_1+v_2}=37,5 \ \frac{m}{s}\).
Zwróć uwagę na pkt. 8 viewtopic.php?f=29&t=12617
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ