Dwa ciała i równia

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
bumbek
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 38
Rejestracja: 31 paź 2016, 14:57
Podziękowania: 20 razy
Płeć:

Dwa ciała i równia

Post autor: bumbek »

Znajdź przyspieszenie obu ciał o masach m1 = 1 kg, m2 = 4 kg związanych nicią przewiniętą przez blok zamocowany w najwyższym punkcie równi o kącie nachylenia równym 30 stopni. Współczynnik tarcia wynosi 0,2.

Co robię nie tak, bo jakoś nie chce mi wyjść wynik podany w odpowiedziach a=0,563 m/s^2 ??

Link do rysunku i mojego rozwiązania: http://s2.ifotos.pl/img/DSCN6303-_qxpxnsx.jpg

Na tym małym klocku już nie rysowałem wektorów bo to bardzo podobne.
ODPOWIEDZ