Promień łuku

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
lol9494
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 07 lis 2017, 17:44
Płeć:

Promień łuku

Post autor: lol9494 »

Określ promień R mostu mającego kształt łuku okręgu, jeśli wiadomo, że nacisk samochodu jadącego po tym moście z prędkością \(v = 90 km/h\) zmniejszy się w najwyższym punkcie mostu o połowę w porównaniu z naciskiem występującym wówczas, gdy samochód tej jedzie po płaskiej odcinku drogi. Przyspieszenie ziemskie \(g = 9,81 m/s2\) Proszę o pomoc.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(\frac{1}{2}mg =m(g- \frac{v^2}{R}) \So R= \frac{2v^2}{g}\)
ODPOWIEDZ