Tor ruchu

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
konrad00
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 81
Rejestracja: 13 paź 2015, 11:20
Podziękowania: 43 razy
Płeć:

Tor ruchu

Post autor: konrad00 »

Wyznacz tor ruchu ciała, którego środek ma następujące współrzędne:
\(x=3cos(\omega t + \frac{ \pi }{3}) + 3\)
\(y=4 cos(\omega t + \frac{ \pi }{3}) + 5\)
z=2

Bardzo proszę o pomoc, bo coś mi to nie chce wyjść i się narysować...
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Musisz wyrugować czas z dwu pierwszych r-ń, najlepiej uporządkować i podzielić stronami.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
konrad00
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 81
Rejestracja: 13 paź 2015, 11:20
Podziękowania: 43 razy
Płeć:

Post autor: konrad00 »

Tylko, że nawet jak już narysuję sobie ten tor, powiedzmy na razie w xy, to położenia punktów w momentach, które chcą w zadaniu, konkretnie \(t= \frac{ \pi }{2 \omega}\) nie pokrywają się kompletnie z wykresem. Dla t=0 jest ok. Jak rozwiązać ten problem? Gdzie jest błąd?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Ciało porusza się ruchem drgającym wzdłuż odcinka leżącego w płaszczyźnie z = 2. Błąd tkwi w twoich obliczeniach, nawet dla podanego t, spełnione jest r-nie wyznaczonej prostej: y = 4x/3 +1.
Ostatnio zmieniony 25 paź 2017, 23:22 przez korki_fizyka, łącznie zmieniany 2 razy.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
konrad00
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 81
Rejestracja: 13 paź 2015, 11:20
Podziękowania: 43 razy
Płeć:

Post autor: konrad00 »

No tak, ale mi się nie pokrywa położenie we wspomnianej chwili ze szkicem toru :(
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re:

Post autor: korki_fizyka »

konrad00 pisze:No tak, ale mi się nie pokrywa położenie we wspomnianej chwili ze szkicem toru :(
podstaw jeszcze raz i spawdź
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ