o samolocie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
halak4
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 20 paź 2017, 10:51

o samolocie

Post autor: halak4 »

Samolot leci z prędkością 1Ma na wysokości h = 10 km. W chwili, gdy samolot znajduje się nad baterią
z działa wystrzelono pocisk. Z jaką prędkością i pod jakim kątem powinien być wystrzelony pocisk, aby trafił w samolot? Zakładamy, że pocisk trafia w samolot w najwyższym punkcie swojego lotu.
1 Ma = 340 m/s

Czy ktoś może mi to krok po kroku wytłumaczyć?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(m_pgh= \frac{m_pv_y^2}{2} \So v_y= \sqrt{2gh}\\
v_x=v_{samolotu} \\
V= \sqrt{v_x^2+v_y^2}\\
\tg \alpha = \frac{v_y}{v_x}\)


PS
...powinien być wystrzelony pocisk, aby trafił w samolot
Delikatne dotkniecie, o ile do(takiego dojdzie, trudno nazwać trafieniem.

PPS
h nie jest malutkie. Możliwe ze lepszym byłoby takie pierwsze równanie
\(m_pGM_z( \frac{1}{R_z} - \frac{1}{R_z+h} )= \frac{m_pv_y^2}{2} \So GM_z \frac{h}{R_z(R_z+h)} = \frac{v_y^2}{2} \So \\ \So g \frac{hR_z}{R_z+h}= \frac{v_y^2}{2} \So v_y= \sqrt{2g\frac{hR_z}{R_z+h}}\)
jednak wtedy należałoby także uwzględnić opory ruchu.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6267
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Zadanie jest nierealne do rozwiązania na poziomie szkoły średniej (równania różniczkowe) chyba, ze autor zszedłby z pułapu i prędkości :P
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ