Ruch

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
konrad00
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 81
Rejestracja: 13 paź 2015, 11:20
Podziękowania: 43 razy
Płeć:

Ruch

Post autor: konrad00 »

Ruch ciała dany jest poniższą zależnością współrzędnych środka ciała od czasu. Wyznaczyć tor ruchu, znaleźć położenie ciała na początku ruchu i po czasie \(t= \frac{ \pi }{2\omega}\) . Wyznaczyć zależność następujących wielkości od czasu v - skalarnie i wektorowo, a - skalarnie i wektorowo, skalarnie: a styczne i a normalne. Narysować wektory v, a, a styczne i a normalne na początku ruchu i po czasie \(t= \frac{ \pi }{2\omega}\).

\(x=Asin(\omega * t)\)
\(y=Acos(\omega * t)\)
\(z=z_{0}\)

Większość zadania zrobiłem. Nie umiem natomiast wyznaczyć toru ruchu i narysować tych wektorów w chwili t=0 i tej drugiej. I jeszcze jedno - czy pochodna z \(z_{0}\) to 0? Z góry wielkie dzięki za pomoc!
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Ruch

Post autor: kerajs »

konrad00 pisze: Nie umiem natomiast wyznaczyć toru ruchu i narysować tych wektorów w chwili t=0 i tej drugiej.
\(x^2=A^2\sin ^2\omega t\)
\(y^2=A^2\cos^2\omega t\)
Dodając stronami masz: \(x^2+y^2=A^2\)
To okrąg na płaszczyźnie \(z=z_0\) o środku w punkcie \((0,0,z_0)\) i promieniu A.
Ciało krąży po okręgu ze stałą prędkością. Jego położenie w dowolnym czasie t wyliczasz ze swoich równań (x=f(t),y=g(t),z_0).
konrad00 pisze: czy pochodna z \(z_{0}\) to 0?
Tak
konrad00
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 81
Rejestracja: 13 paź 2015, 11:20
Podziękowania: 43 razy
Płeć:

Post autor: konrad00 »

Super, dziękuję. A jak narysować wektory v, a i składowe a - normalne i styczne? Bo nie bardzo wiem o co im chodzi - czy w układzie przestrzennym xyz, czy po prostu na płaszczyźnie, byle były odpowiednie proporcje? No i ogólnie jak to zrobić bo nie mam pojęcia w tym konkretnym przypadku?

I jeszcze jedno: dlaczego w równaniu toru uwzględniamy tylko x i y, a z w ogóle nie ma tam?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re:

Post autor: korki_fizyka »

konrad00 pisze:A jak narysować wektory v, a i składowe a - normalne i styczne?
przy pomocy linijki i ekierki z kątem prostym
konrad00 pisze:I jeszcze jedno: dlaczego w równaniu toru uwzględniamy tylko x i y, a z w ogóle nie ma tam?
bo jest to ruch płaski
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ