Fala mechaniczna

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mahidevran
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 64
Rejestracja: 06 sty 2017, 16:13
Podziękowania: 40 razy
Płeć:

Fala mechaniczna

Post autor: mahidevran »

1. Czastka osrodka uczesticzaca w ruchu falowym znajdujaca sie w odleglosci x=3cm od zrodla fali wychyliła sie o u=0,5A w chwilii t=1/6T, gdzie A jest amplituda a T okresem drgan. Jaka jest długosc fali?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(v=\frac{\lambda}{T}= \frac{x}{ t} \\
\frac{\lambda}{T}= \frac{x}{ \frac{T}{6} } \\
\lambda =6x\)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Do rozwiązania potrzebna jest jeszcze informacja w jakiej fazie drgań było źródło w chwili t = 0,
a potem podstawiasz do wzoru: \(y(x,t) = Asin2 \pi ( \frac{t}{T} - \frac{x}{\lambda} )\).
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ