Odpowie ktoś na te pytania i wytłumaczy ?

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kowal113
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 10 wrz 2017, 17:21
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Odpowie ktoś na te pytania i wytłumaczy ?

Post autor: kowal113 »

Odpowiedzi na dowolnym przykładzie

1.Oblicz rezystancje wypadkową dla układu przedstawionego na rysunku
2.oblicz wartość prądu w podanej gałęzi dla układu z zadania nr.1
3.przerysuj schemat z zadania nr 1.Zaznacz prądy i napięcia. Napisać 1 i 2 prawo Kirchhoffa dla zadanego układu.
4.Napisz wzór na moc. Oblicz jaka moc wydzieli się na rezystorze w układzie z zadania nr 1.
5.Napisz wzór na reaktancję pojemnościową. Narysuj kondensatory C1 i C2 połączone równolegle Wyznacz zależności na wypadkową pojemność
6.Jeżeli kondensator o parametrach: C=10nF U=1kV zastąpimy dwoma równoległymi kondensatorami o jednakowej pojemności to powinny one mieć następujące parametry
7.Określ dla zadanego napięcia sinusoidalnego wartość amplitudy napięcia i wartość skuteczną
8Oblicz wartość skuteczną przebiegu sinusoidalnego U(t)
9.Napisać wzór na reaktancję indukcyjną. Narysować cewki L1 i L2 połączone równolegle
Wyznacz zależność na wypadkową indukcyjność
10.W obwodzie szeregowym RLC częstotliwość rezonansowa Fg = Hz
Podaj wzór na częstotliwość rezonansową
11. Od czego zależy pojemność kondensatora powietrznego
12.Oblicz częstotliwość , wartość amplitudy, wartość skuteczną przebiegu napięcia
13.Przed pomiarem napięcia ( niskiego ) w krajowej sieci energetycznej, na jaki zakres należy ustawić woltomierz
14.Obliczyć napięcie wyjściowe dzielnika.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6267
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ