Proste zadanie z bryły sztywnej na zaliczenie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
adamogo
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 13 cze 2017, 12:39
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Proste zadanie z bryły sztywnej na zaliczenie

Post autor: adamogo »

Na krążku o masie 2kg i średnicy 20cm nawinięto nitkę na której zawieszono ciężarek o masie 2kg oblicz:

a) Przyśpieszenie z jakim będzie spadał
b) prędkość ciężarka po 2 obrotach krążka
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1302 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

Dane:
m,d
\(R= \frac{d}{2} \\
J= \frac{1}{2}mR^2\)


1)
\(mg-N=ma\\
Nr=J \varepsilon\\
a= \varepsilon R\)


2)
\(s(t)= \frac{at^2}{2} \\
v(t)=at\)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6261
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ