Ciepło

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
smilodon
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 33
Rejestracja: 10 maja 2017, 15:43
Podziękowania: 5 razy
Otrzymane podziękowania: 10 razy

Ciepło

Post autor: smilodon »

Mam mały problem i nie jestem pewien czy dobrze robię.
Treść zadania:
Do szklanki zawierającej m1=200g wody wrzucono m2=40g lodu o temperaturze T=0 stopni C. Po dokładnym wymieszaniu okazało się, że stopiła się tylko połowa lodu. Oblicz temperaturę (T1) wody.

Qo= \(\frac{1}{2}\)Qp <--- tak ma wyglądać zależność ??
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(m_1c(T_1-T)= \frac{m_2}{2}q\)
ciepło właściwe wody: \(c=4190 \ \frac{J}{kgK}\)
Ciepło topnienia lodu: \(q=333 \cdot 10^3 \ \frac{J}{kg}\)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

ciepło topnienia lodu wynosi 335 \(\frac{kJ}{kg}\)
po podstawieniu \(t_1 \approx 8^o\ C\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
smilodon
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 33
Rejestracja: 10 maja 2017, 15:43
Podziękowania: 5 razy
Otrzymane podziękowania: 10 razy

Re: Ciepło

Post autor: smilodon »

Tak też mi wyszło. Dzięki za sprawdzenie
Helgatos
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 30 sie 2017, 17:29
Płeć:

Post autor: Helgatos »

Twoja odpowiedź pomogła mi dużo! Zostałem poproszony o podobne zadanie do pracy domowej)
dzięki!
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Po co te niepotrzebne komentarze, dla reklamy :?:
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ