Temperatura tlenu. zbiór Cedrik

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
pietia19
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 11 maja 2017, 18:07
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Temperatura tlenu. zbiór Cedrik

Post autor: pietia19 »

Jaka jest temperatura 8 g tlenu zajmującego objętość \(2,1dm^3\) jeżeli jego ciśnienie jest równe \(3*10^5 N/m^2\)?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(pV=nRT\\
pV= \frac{m}{\mu}RT\\
T= \frac{pV\mu}{mR}\)

Masę molową tlenu (\(\mu\)) odczytaj z tablic.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6267
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Temperatura tlenu. zbiór Cedrik

Post autor: korki_fizyka »

pietia19 pisze:Jaka jest temperatura 8 g tlenu
= 0,25 mola i wystarczy jeden wzór :)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ