Określanie biegunowości obwodu prądu zmiennego

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Zackere
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 19 sty 2017, 19:30
Płeć:

Określanie biegunowości obwodu prądu zmiennego

Post autor: Zackere »

Witam, czy znajdzie się ktoś kto byłby w stanie wytłumaczyć na jakiej podstawie zostały określone bieguny na zaciskach wyjścia jak na załączonym zdjęciu? Osobiście zaznaczyłbym na odwrót, ze względu na ustawienie kierunku przewodzenia diod. Za wszelką pomoc dziękuję. http://i.imgur.com/F21PACm.png
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6267
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Kierunek prądu zaznacza sie od plusa do minusa, tutaj masz więcej nt. http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic213286.html
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Zackere
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 19 sty 2017, 19:30
Płeć:

Post autor: Zackere »

No właśnie tu jest problem bo tam pokazują że "za diodą" jest plus a po diodzie minus jak tu zaznaczone https://pl.wikipedia.org/wiki/Dioda_pro ... symbol.svg .
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6267
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

A jaki jest kierunek przepływu prądu przez diodę ? Nie sugeruj się tylko jednym, anglojęzycznym rysunkiem.
http://fizyczny.net/viewtopic.php?t=244 ... 00db8338a1
https://www.google.pl/search?hl=pl&q=pr ... wy+schemat
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
maestrozi
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 20 sty 2016, 01:06
Płeć:

Re: Określanie biegunowości obwodu prądu zmiennego

Post autor: maestrozi »

Na załączonym schemacie mamy do czynienia z prostownikiem dwupołówkowym z dzielonym uzwojeniem wtórnym. Do prawidłowego działania takiego urządzenia potrzebny jest specjalny transformator, tzw. transformator z odczepem. Umożliwia on żądane rozdzielenie napięcia pomiędzy kilka "linii", tutaj tylko 2. Szczegółowe wyjaśnienie tego wymagałoby odwołania się do wiedzy z zakresu indukcji elektromagnetycznej oraz własności łączenia cewek. Na przykład, dysponując transformatorem z napięciem 230V po stronie pierwotnej i 24V po stronie wtórnej na każdej linii uzyskamy po 12V, przy założeniu, że wszystko odbywa się symetrycznie i bez większych strat. Z punktu widzenie obwodu wtórnego "odczep" to nic innego, jak właśnie punkt odniesienia, "zero". Zatem, gdy analizujemy połówkę dodatnią przebiegu sinusoidalnego, przewodzi tylko jedna dioda, druga natomiast znajduje się w stanie zaporowym. Dla przypadku z połówką ujemną sytuacja jest odwrotna. Układ został oznaczony poprawnie, aczkolwiek z praktycznego punktu widzenia jest dość rzadko używany w elektronice. O wiele większą popularnością cieszą się prostowniki z mostkiem Gretza.
ODPOWIEDZ