Zadanie z kondensatorów

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kaja22
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 07 maja 2017, 22:50
Płeć:

Zadanie z kondensatorów

Post autor: kaja22 »

Między okładkami kondensatora C1 = 100µF panuje napięcie U0 = 100V. Połączono go równolegle z kondensatorem
o pojemności C2 = 200µF. Jaki ładunek Q zgromadzi się na kondensatorze C2 gdy ustanie prąd przepływający
między okładkami kondensatorów? Jaka powinna być stała dielektryczna ɛ oleju, który wlany między okładki
kondensatora C1 spowoduje wyrównanie się napięcia na obu kondensatorach?
Pomocy ;
:?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6261
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Oblicz pojemność zastępczą, jeśli kondensator jest odłączony od źródła, to całkowity ładunek się nie zmieni tylko podzieli proporcjonalnie do pojemności obu kondensatorów. W dalszym ciągu zadania skorzystaj ze wzoru:
\(C_d = \epsilon C_o\).
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ