Witam
Mam do zrobienia 2 zadania. Z jednym sobie poradziłem, a przynajmniej tak mi się wydaje więc proszę o sprawdzenie.
Zad. 1
Uczniowie wykonali doświadczenie, którego celem było wyznaczenie siły elektromotorycznej ogniwa i jego oporu wewnętrznego. Do dyspozycji mieli: opornik o zmiennym oporze, opornik o stałym oporze, woltomierz, amperomierz, baterię płaską, przewody elektryczne.
a) narysuj schemat obwodu, za pomocą którego można wyznaczyć opór wewnętrzny i siłę elektromotoryczną baterii.
Według mnie to będzie taki schemat. Zgadza się?
Zad. 2
Na rysunku przedstawiono obwód elektryczny wykonany z drutu. Opór elektryczny każdego odcinka o długości x jest równy 1Ω. Siła elektromotoryczna źródła napięcia wynosi 12V, a jego opór wewnętrzny 1Ω.
Oblicz natężenia prądów płynących we wszystkich gałęziach obwodu.
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
Prąd stały
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Re: Prąd stały
1) Schemat się zgadza, dla tego obwodu możemy zapisać II prawo Kirchoffa i z niego wyznaczymy Rw i SEM
2) Skorzystaj z praw Kirchoffa, na rysunku masz 2 okręgi o promieniach 0,5x cały okrąg ma 2\(\pi\) 0,5x bo wzór 2\(\pi \pi\)r. Prądy "wchodzące" muszą się równać "wychodzącym", podzielisz obwód na "oczka" i zapiszesz równania.
2) Skorzystaj z praw Kirchoffa, na rysunku masz 2 okręgi o promieniach 0,5x cały okrąg ma 2\(\pi\) 0,5x bo wzór 2\(\pi \pi\)r. Prądy "wchodzące" muszą się równać "wychodzącym", podzielisz obwód na "oczka" i zapiszesz równania.
Ostatnio zmieniony 05 kwie 2017, 22:38 przez Ivo, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Expert
- Posty: 6261
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
1. rysunek jest obcięty
2. potraktuj druty jak oporniki połączone w sposób mieszany. Z długości średnic znajdziesz długość półokręgów. Potem policz opór zastępczy i podstaw do prawa Ohma.
@ivo jak już chcesz pomagać, to używaj TeX'a tak jak to zrobił autor postu.
2. potraktuj druty jak oporniki połączone w sposób mieszany. Z długości średnic znajdziesz długość półokręgów. Potem policz opór zastępczy i podstaw do prawa Ohma.
@ivo jak już chcesz pomagać, to używaj TeX'a tak jak to zrobił autor postu.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl