Zad 1.
Promień monochromatycznego światła o długości fali 450 nm pada na pryzmat w kształcie trójkąta równoramiennego (rysunek). Na ścianie AC ulega całkowitemu wewnętrznemu odbiciu i wychodzi z pryzmatu do powietrza przez ścianę BC. Oblicz najmniejszy kąt padania promienia na ścianę AB aby warunek opisany w zadaniu był spełniony. Długość fali tego światła w pryzmacie wynosi 300 nm.
Wynik z odpowiedzi: α<4,8°
Ilustracja: https://pl-static.z-dn.net/files/d8b/40 ... ff5ab.jpeg
Nie wiem jak powiązać ze sobą kąty α i B (ściana AB) z kątem odbicia na ścianie AC. Z postawionych warunków wychodzi mi jedynie ze sinα < 3/2 (co będzie zawsze spełnione wiec raczej mi to nie pomaga), no i sinα = 3/2 sinB
Z góry dziękuje za pomoc
Optyka: Pryzmat
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Prawo Snella dla przedniej ściany: \(sin \alpha =nsin \beta\)
warunek wewnętrznego odbicia dla dolnej ściany: \(nsin \alpha_{gr} = 1\)
po narysowaniu biegu promienia załamanego w pryzmacie z włąsności kątów w trójkącie mamy: \(45^o = \beta + \alpha_{gr}\)
współczynnik załamania \(n = \frac{\lambda_1}{\lambda_2} = 1,5\)
rozwiązując powyższy układ r-ń i uwzględniając zależności między kątami otrzymasz prawidłowy wynik.
warunek wewnętrznego odbicia dla dolnej ściany: \(nsin \alpha_{gr} = 1\)
po narysowaniu biegu promienia załamanego w pryzmacie z włąsności kątów w trójkącie mamy: \(45^o = \beta + \alpha_{gr}\)
współczynnik załamania \(n = \frac{\lambda_1}{\lambda_2} = 1,5\)
rozwiązując powyższy układ r-ń i uwzględniając zależności między kątami otrzymasz prawidłowy wynik.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl