Fizyka

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Misiek431
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 21
Rejestracja: 14 maja 2016, 19:33
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Fizyka

Post autor: Misiek431 »

1.Balonik wznoszący się ruchem jednostajnym jest jednocześnie spychany przez boczny wiatr wiejący z prędkością 3 m/s. Wypadkowa prędkość z jaką leci balonik wynosi 5 m/s. Po jakim czasię wysokość, na jakiej znajdzie się balonik, będzie większa o 20m?

2.Kulka o masie m wiruje na sznurku o długości L z częstotliwością f. Jeżeli doświadczenie odbywa się w stanie nieważkości, to naciąg sznurka wynosi?

3.Jaką pracę trzeba wykonać, aby ciało o masie 20 kg przesunąć po podłodze na odległość 4m, jeżeli współczynnik tarcia ciała o podłogę wynosi 0,5?

4.Temperatura powietrza w zamkniętym balonie ogrzewanym izobarycznie na wolnym powietrzu wzrosła 300K do 360K. Siła wyporu, z jaką powietrze działa na balon?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

1)
\(v_y= \sqrt{v^2-v_x^2}=4 \ \frac{m}{s} \\
t= \frac{20}{v_y}=5 \ s\)

2)
\(N= \frac{mv^2}{R}= \frac{m(2 \pi Lf)^2}{L}=...\)
3)
\(W=mgfs=....\)
4.
Niepełna treść pytania.
ODPOWIEDZ