Podczas izobarycznego sprężania gazu wydzieliło się ciepło równe ciepłu potrzebnemu do ogrzania 10 g wody o T = 20K Ciepło właściwe gazu c = 4200.
a) Oblicz wartość pracy wykonanej nad gazem.
b) Objętość początkowa gazu wynosiła 2 m^{3} . Oblicz o ile zmaleje objętość gazu jeżeli ciśnienie ma wartość 200Pa
Przemiany Gazowe, zadanie.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6261
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Przemiany Gazowe, zadanie.
chyba ciepło właściwe wody, jednostki też są ważneT25 pisze: Ciepło właściwe gazu c = 4200.
a) musisz najpierw policzyć zmianę energii wewnętrznej \(\Delta U = nc_v \Delta T\),
a potem pracę z I zas. termodynamiki \(\Delta U = |W| - |Q|\)
b) \(\Delta V = \frac{W}{p}\).
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Re: Przemiany Gazowe, zadanie.
W zadaniu jest napisane że gazu a jednostka to \(\frac{J}{kg * K}\)
A skąd wziąć "n" w tym pierwszym wzorze ? Czy z tego wzorku ? \(C=\frac{Q}{n \Delta T}\) ? Bo rozumiem ze Q to będzie \(Q=Cw*m* \Delta T\)
A skąd wziąć "n" w tym pierwszym wzorze ? Czy z tego wzorku ? \(C=\frac{Q}{n \Delta T}\) ? Bo rozumiem ze Q to będzie \(Q=Cw*m* \Delta T\)
-
- Expert
- Posty: 6261
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Ciepła właściwe gazów są inne, a ilość moli wyznaczysz z warunków początkowych
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl