Równowaga bryły sztywnej

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Bnsn1399
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 28
Rejestracja: 22 paź 2016, 18:14
Podziękowania: 2 razy

Równowaga bryły sztywnej

Post autor: Bnsn1399 »

Jednorodna belka leży na stole w ten sposób, że jej 1/4 długości wystaje poza stół. Do wystającego końca przyłożono pionowo w dół siłę F = 400N , pod działaniem której drugi koniec belki zaczął podnosić się do góry. Wyznacz masę belki.

Jaki warunek trzeba zastosować jak drugi koniec belki ma się podnosić?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

Aby belka zaczęła się podnosić to
\(F \cdot \frac{l}{4}+ \frac{m}{4}g \cdot \frac{ \frac{l}{4} }{2}> \frac{3m}{4}g \cdot \frac{ \frac{3l}{4} }{2} \\
\frac{Fl}{4}>mg \frac{l}{4}\\
m< \frac{F}{g}\)
Vidar5675
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 08 gru 2017, 23:57
Płeć:

Re: Równowaga bryły sztywnej

Post autor: Vidar5675 »

Skąd we wzorze wzięło się jeszcze podzielenie przez 2?
W takim razie jak wygląda ten wzór, ja myślałem, że to jest F*d
kerajs pisze:Aby belka zaczęła się podnosić to
\(F \cdot \frac{l}{4}+ \frac{m}{4}g \cdot \frac{ \frac{l}{4} }{2}> \frac{3m}{4}g \cdot \frac{ \frac{3l}{4} }{2} \\
\frac{Fl}{4}>mg \frac{l}{4}\\
m< \frac{F}{g}\)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Równowaga bryły sztywnej

Post autor: korki_fizyka »

Vidar5675 pisze:Skąd we wzorze wzięło się jeszcze podzielenie przez 2?
W takim razie jak wygląda ten wzór, ja myślałem, że to jest F*d
środki ciężkości odcinków belki znajdują się w połowie ich długości, bo belka jest jednorodna
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ