Opornik R1 wykonano z

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Uczen6788
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 65
Rejestracja: 30 sty 2017, 11:47
Podziękowania: 28 razy
Płeć:

Opornik R1 wykonano z

Post autor: Uczen6788 »

OBWOD.jpg
OBWOD.jpg (13.08 KiB) Przejrzano 1936 razy
Opornik R1 wykonano z drutu miedzianego o długości 10m. Opór właściwy miedzi wynosi \(1,7 \cdot 10^{-8} \Omega m\), Trzy oporniki o oporach R2=\(2 \Omega\),R3=\(3 \Omega\) i R4=\(3 \Omega\) polaczono z opornikiem R1 tak, jak na rysunku i układ podłączono do baterii o zaniedbywalnym oporze wewnętrznym.
Opór zastępczy układu oporników wynosi \(2,25 \Omega\).
1. Oblicz średnicę drutu miedzianego, z którego wykonano opornik R1.

2. Oceń prawdziwość poniższych zdań:
I. Na oporniku R2 wydzieli się taka sama moc jak na oporniku R3
II. Przez oporniki R4 I R1 płynie prąd o tym samym natężeniu.
III. Napięcie na opornikach R2 i R3 jest takie samo.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

1. powinna być podana albo SEM źródła albo opór R1
2. FPF
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Uczen6788
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 65
Rejestracja: 30 sty 2017, 11:47
Podziękowania: 28 razy
Płeć:

Re:

Post autor: Uczen6788 »

korki_fizyka pisze:1. powinna być podana albo SEM źródła albo opór R1
2. FPF
Opór R1 wynosi \(4 \Omega\)(jest na rysunku)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

No to z czym masz problem :?: wystarczy podstawić do wzorów.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ