Z kawałka specjalnej plasteliny przewodzącej

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Uczen6788
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 65
Rejestracja: 30 sty 2017, 11:47
Podziękowania: 28 razy
Płeć:

Z kawałka specjalnej plasteliny przewodzącej

Post autor: Uczen6788 »

Z kawałka specjalnej plasteliny przewodzącej prąd elektryczny uformowano walec. Do obu jego podstaw przyłożono dwie jednakowe metalowe płytki o średnicy d z przylutowanymi przewodami i podłączono do źródła napięcia U (patrz rysunek 1). Plytki ściśle przylegały do plasteliny, zapewniając dobry kontakt elektryczny z plasteliną i przeplyw prądu o natężeniu I. Opór elektryczny przewodów i płytek można pominąć.
Opór właściwy plasteliny można wyznaczyć w tej sytuacji, korzystając ze wzoru:
a)\(\rho=\frac{\pi \cdot d^{2} \cdot U}{I \cdot l}\)
b)\(\rho=\frac{\pi \cdot d^{2} \cdot U}{2I \cdot l}\)
c)\(\rho=\frac{\pi \cdot d^{2} \cdot U}{4I \cdot l}\)
d)\(\rho=\frac{\pi \cdot d^{2} \cdot U}{8I \cdot l}\)

Walec z plasteliny przeformowano zmieniając jego rozmiary (jego wysokość wynosi 0,5l) i wyznaczano opór elektryczny poprzednio opisaną metodą, mierząc napięcie i natężenie prądu eletrycznego.

Jeżeli przez R1 oznaczymy opór pierwszego walca z plasteliny, a przez R2 opor elektryczny nowego walca, to między oporami elektrycznymi tych walców prawdziwy będzie związek:
A. R1=R2
B. R1=2R2
C. R1=4R2
D. 2R1=R2
E. 4R1=R2

Do każdego z zadań wykonaj obliczenia
Załączniki
Plast1.jpg
Plast1.jpg (17.68 KiB) Przejrzano 1701 razy
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

c i C
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Uczen6788
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 65
Rejestracja: 30 sty 2017, 11:47
Podziękowania: 28 razy
Płeć:

Re:

Post autor: Uczen6788 »

korki_fizyka pisze:c i C
Mógłbyś wyjaśnić, w jaki sposób dojść do tych odpowiedzi?
ODPOWIEDZ