Moc silnika i Tarcie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
NoNameee
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 27 mar 2017, 01:09
Płeć:

Moc silnika i Tarcie

Post autor: NoNameee »

Witam wszystkich, prosiłbym o pomoc w zadaniu.W zasadzie o skonsultowanie czy jest okej.
6.Oblicz średnią moc silnika samochodu o masie m = 1500 kg, który uzyskał prędkość v=108 km/h, poruszając się ruchem jednostajnie zmiennym w ciągu czasu t=10 s od początku ruchu. Współczynnik tarcia f = 0,1. Pomiń wpływ oporu powietrza.

P=W/t
P=F*s/t

i teraz jak rozumiem siła która powoduje przyspieszenie to wypadkowa siły tarcia i ciągu czyli Fa=Fc-Ft -> Fc=Fa+Ft

Fa=ma
Ft=Nf=fmg i tutaj moje pytanie, czy moge tak policzyc tarcie czy musze korzystac z tego tarcia tocznego ?
Fc=ma +fmg=m(a+fg)
s=1/2at^2
a=v/t

P=m(v/t+fg)0,5at^2 /t= 1/2mv(v/t+fg)= 89572,5W=89,6KW

Z góry dziękuje za każdą pomoc i wskazania ewentualnych błędów.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6261
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Masz ruch jednostajny więc a = 0 czyli Fw = 0 czyli F = T. Wtedy wzór na moc P = Tv = fmgv.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
NoNameee
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 27 mar 2017, 01:09
Płeć:

Post autor: NoNameee »

dlaczego przyspieszenie jest rowne 0 ? przeciez jest to ruch jednostajnie zmienny. Myśle ze jednostajnie przyspieszony więc ma przyspieszenie.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6261
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

A skoro ma to być ruch jednostajnie zmienny, to średnia moc \(P_{sr} = \frac{mv}{2}( \frac{v}{t}+fg) \approx 9\ kW\). Na przyszłość używaj LateX'a jeśli chcesz żeby to co zamieszczasz było czytelne dla innych: https://www.zadania.info/fil/latex.pdf
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ