fala dźwiękowa przechodzi z powietrza do wody, (Vp=340 m/2, Vw=1450m/s). Jak zmieni się częstotliwość i dlugość tej fali ?
prosze o pomoc
Fala dźwiękowa
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 275
- Rejestracja: 26 sty 2010, 23:22
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 4 razy
Częstotliwość nie zmieni się, ponieważ jest to jedna i ta sama fala.
Wzór na długość fali to \(\lambda= \frac{v}{f}\) Czyli długość fali wzrośnie tyle razy ile razy większa jest prędkość dźwięku w wodzie od tej w powietrzu.
\(\frac{v_w}{v_p} = \frac{1450}{340} =4,26\)
Czyli wzrośnie około 4,26 razy.
Wzór na długość fali to \(\lambda= \frac{v}{f}\) Czyli długość fali wzrośnie tyle razy ile razy większa jest prędkość dźwięku w wodzie od tej w powietrzu.
\(\frac{v_w}{v_p} = \frac{1450}{340} =4,26\)
Czyli wzrośnie około 4,26 razy.