Fizyka-Optyka (załamanie światła)

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Kadrewi
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 13 mar 2017, 21:33

Fizyka-Optyka (załamanie światła)

Post autor: Kadrewi »

Mam na jutro takie zadanie, pomoże ktoś bo nie rozumię go:
Na powierzchni jeziora znajduje się kwadratowa tratwa o boku a=8m. Jaki bok ma cień tratwy rzucany na dno jeziora o głębokości h=2m, jeśli współczynnik załamania w wodzie to n=1,5?

Z góry dzięki
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Narysuj dwa promienie -graniczne dla cienia rzucanego przez tratwę na dno jeziora a potem zastosuj prawo Snella.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ