Dynamika bryły sztywnej

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Robert Rydwelski
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 19
Rejestracja: 25 gru 2016, 12:13
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Dynamika bryły sztywnej

Post autor: Robert Rydwelski »

Do wierzchołków trójkąta równobocznego o boku 30cm przyłożono siły tak, jak na rysunku. Oblicz wypadkowy moment sił względem środka trójkąta. Podaj jego kierunek i zwrot. https://drive.google.com/file/d/0B9ys2d ... sp=sharing

\(F_1 = F_2 = F_3 = 6N\)
\(a=0.3m\)
\(\alpha_1 =0 ^\circ\)
\(\alpha_2 =150 ^\circ\)
\(\alpha_3 =130 ^\circ\)
\(h= \sqrt{a^2- \left( \frac{1}{2} \cdot a \right)^2 }=0.26m\)
\(r_1 = r_2 = r_3 = \frac{2}{3}h=0.173m\)

\(M_1 = F_1 \cdot r_1 \cdot \sin \left( \alpha_1 \right)=0 J\)
\(M_2 = F_1 \cdot r_2 \cdot \sin \left( \alpha_2 \right)=0.52 J\)
\(M_3 = F_1 \cdot r_3 \cdot \sin \left( \alpha_3 \right)=0.9 J\)

\(M=M_1 + M_2 + M_3 = 1.42 J\)

taki jest moje rozwiązanie ale jest złe bo prawidłowa odpowiedź to : \(M \approx 0.38 J\)

co liczę źle i jak obliczyć kierunek i zwrot?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6267
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Momenty sił są wektorami więc trzeba przyjąć odpowiednie ich zwroty: jeśli M3 przyjmiesz za dodatni, to M2 jest z minusem więc różnica tych dwu przeciwnie skierowanych momentów sił wyniesie \(M_w =\frac{Fa \sqrt{3} }{6} ( \sqrt{3} - 1) \approx 0,38 \ Nm\) i wypadkowy moment będzie skierowany tak jak M3. Z momentem M1 nie ma takiego kłopotu :) w jakiej szkole uczą od razu podstawiania wartości do kolejnych etapów rozwiązań a potem liczenia zaokrągleń z zaokrągleń :?: popraw też jednostki :!:
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Robert Rydwelski
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 19
Rejestracja: 25 gru 2016, 12:13
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re:

Post autor: Robert Rydwelski »

korki_fizyka pisze: w jakiej szkole uczą od razu podstawiania wartości do kolejnych etapów rozwiązań a potem liczenia zaokrągleń z zaokrągleń
to tylko na potrzeby tego pytania:-)

korki_fizyka pisze: :?: popraw też jednostki :!:
ale \(J = N *m\) czy dla momentów sił nie stosuje się tej jednostki ?

dzięki za wyjaśnienie.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6267
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Momenty sił mierzy się w niutonometrach.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ