Współczynnik lepkości cieczy (gliceryny) - obliczenia

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
leonidass_
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 08 mar 2017, 12:16
Płeć:

Współczynnik lepkości cieczy (gliceryny) - obliczenia

Post autor: leonidass_ »

Witam
Muszę obliczyć współczynnik lepkości cieczy z tego wzoru :
\(\eta = \frac{2}{9} \cdot \frac{r ^{2} \cdot g \cdot t _{sr} \cdot \left(\varrho _{s} - \varrho _{g}\right)}{l }\)

Dane do zadania są :
\(d = 4,366mm\) czyli \(r = 2,183mm = 0,002183m\)
\(t = 13,794s\)
\(g = 9,81\frac{m}{s^{2}}\)
\(l = 67,8cm = 0,678m\)
\(\varrho _{s}= 7,65 \cdot 10^{3}\) - gęstość stali
\(\varrho _{g}= 1,26 \cdot 10^{3}\) - gęstość gliceryny

Liczyłem już to parę razy i za każdym razem wychodzi mi coś innego, szukałem na internecie ile powinno wyjść i znalazłem że dla \(20\) stopni powinno wyjść \(\eta = 1,490 \cdot 10^{-3}\frac{kg}{m\cdot{s}}\), w pomieszczeniu gdzie robiliśmy ćwiczenie było niecałe \(22\) stopnie, ale i tak wynik chyba powinien wyjść podobny do tego? Mógłby ktoś mi powiedzieć co robię źle?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Nieprawda, ten współczynnik wg. Twoich danych wynosi ok. 1,35 Pas bez żadnego wykładnika. Być może błąd tkwi w podstawionej gęstości gliceryny-przecież nie był to chyba 100% roztwór ?
https://www.fizyka.umk.pl/~lab2/tables/viscosit.html
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
leonidass_
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 08 mar 2017, 12:16
Płeć:

Post autor: leonidass_ »

Ale taką gęstość gliceryny mam podaną w instrukcji.
ODPOWIEDZ