Hydrostatyka

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
jacekkozka
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 26 lut 2017, 19:28
Płeć:

Hydrostatyka

Post autor: jacekkozka »

1.Do zbiornika wlewa się woda strumieniem jednostajnym. W jednej sekundzie wlewa się Q1= 2l wody. W dnie zbiornika znajduje się otwór o powierzchni S= 2cm2. Na jakim poziomie h będzie utrzymywała się woda w zbiorniku. ??

2.Jaką prace L należy wykonać podczas powolnego podnoszenia kamienia o objętości V=0,5m3 w wodzie z głębokości H=1m? Ciężar właściwy kamienia jest równy d=2,5kG/dcm3. Odp : około 73500J ??
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6261
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

1. to zależy od pola powierzchni swobodnej czyli wymiarów zbiornika
2. 7,5 kJ
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ