8 pytań- elektrostatyka/prad/inne
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
8 pytań- elektrostatyka/prad/inne
Witam, gorąca prośba o pomoc przy zadaniach z kolokwium.
1.Wyjaśnij dlaczego nienaładowane cząsteczki kurzu przyciągane są do naładowanych powierzchni, np płaskie ekrany, rury odkurzacza i inne podobne obiekty.
2.Mocno kopiemy piłkę do góry i do przodu. Sporządź wykres zależności prędkości piłki od czasu od momentu uderzenia nogi w piłkę do chwili upadku piłki na podłoże.
3.Jaką rolę spełnia antena w nadajnikach i odbiornikach radiowych,telewizyjnych oraz telefonach komórkowych? Dlaczego korzystamy z różnych rodzajów anten co do budowy jak i wielkości?
4. Na jakiej zasadzie działa światłowód służący do przesyłania sygnałów na duże odległości stosowany zamiast kabli przewodników elektrycznych?
5.Jakie zachowanie światła świadczy o jego naturze falowej, a jakie zachowanie łatwiej wyjaśnić przyjmując że światło jest korpuskułą?
6.Wyjaśnij pojęcie "defekt masy". Czy ma to coś wspólnego z nadwagą lub niedowagą?
7. Potocznie mówimy że "Słońce grzeje" Jak "ONO" to robi?
8. Wyjaśnij (zwięźle) na czym polega przepływa prądu elektrycznego w przewodniku i półprzewodniku?
Będę niewiarygodnie wdzięczny za odpowiedzi. Jeśli źle dobrałem tytuł wątku lub powinienem te pytania pozadawać w odpowiednich działach, wybaczcie ale mocno goni mnie czas.
1.Wyjaśnij dlaczego nienaładowane cząsteczki kurzu przyciągane są do naładowanych powierzchni, np płaskie ekrany, rury odkurzacza i inne podobne obiekty.
2.Mocno kopiemy piłkę do góry i do przodu. Sporządź wykres zależności prędkości piłki od czasu od momentu uderzenia nogi w piłkę do chwili upadku piłki na podłoże.
3.Jaką rolę spełnia antena w nadajnikach i odbiornikach radiowych,telewizyjnych oraz telefonach komórkowych? Dlaczego korzystamy z różnych rodzajów anten co do budowy jak i wielkości?
4. Na jakiej zasadzie działa światłowód służący do przesyłania sygnałów na duże odległości stosowany zamiast kabli przewodników elektrycznych?
5.Jakie zachowanie światła świadczy o jego naturze falowej, a jakie zachowanie łatwiej wyjaśnić przyjmując że światło jest korpuskułą?
6.Wyjaśnij pojęcie "defekt masy". Czy ma to coś wspólnego z nadwagą lub niedowagą?
7. Potocznie mówimy że "Słońce grzeje" Jak "ONO" to robi?
8. Wyjaśnij (zwięźle) na czym polega przepływa prądu elektrycznego w przewodniku i półprzewodniku?
Będę niewiarygodnie wdzięczny za odpowiedzi. Jeśli źle dobrałem tytuł wątku lub powinienem te pytania pozadawać w odpowiednich działach, wybaczcie ale mocno goni mnie czas.
-
- Expert
- Posty: 6261
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
1. zjawisko indukcji elektrostatycznej - poczytaj o tym
2. raz kopiemy czy dwa razy ? pewnie raz skośnie:) - rzut ukośny -poczytaj
3. rezonans -obwód RLC-poczy..
4. zjawisko całkowitego wewnętrznego odbicia -po..
5. dualizm korpuskularno-falowy-po..
6. to nie sposób na odchudzanie tylko różnica mas np. nukleonów w jądrach atomowych \(E_w = mc^2\), po..
7. promieniowanie cieplne, sposoby przenoszenia energii na odległość- po..
8. uporządkowany ruch elektronów, przewodnictwo dziurowe, półprzewodniki typu "n" i "p"-po..
nie chodziłeś do szkoły ? mama nie kupowała ci książeczek z serii "Poczytaj mi mamo" ?
2. raz kopiemy czy dwa razy ? pewnie raz skośnie:) - rzut ukośny -poczytaj
3. rezonans -obwód RLC-poczy..
4. zjawisko całkowitego wewnętrznego odbicia -po..
5. dualizm korpuskularno-falowy-po..
6. to nie sposób na odchudzanie tylko różnica mas np. nukleonów w jądrach atomowych \(E_w = mc^2\), po..
7. promieniowanie cieplne, sposoby przenoszenia energii na odległość- po..
8. uporządkowany ruch elektronów, przewodnictwo dziurowe, półprzewodniki typu "n" i "p"-po..
nie chodziłeś do szkoły ? mama nie kupowała ci książeczek z serii "Poczytaj mi mamo" ?
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Dziękuję za odpowiedzi korki_fizyka. A właściwie za wskazówki gdzie ich szukać...
co do komentarza "nie chodziłeś do szkoły ? mama nie kupowała ci książeczek z serii "Poczytaj mi mamo" ? "
Powiedz mi siedzisz na forum fizycznym po nocy i krytykujesz kogoś za zadanie pytania? a potem jeszcze proponujesz mi płatne korepetycje ?
Zdecydowałem się studiować w wieku 35 lat. Wielu rzeczy nie pamiętam ze szkoły a jeszcze więcej musiałem przypomnieć sobie na inne przedmioty ponieważ studiuje programowanie. Zaspokojona ciekawość?
Proponuje przemyśleć na drugi raz swoje uszczypliwe wypowiedzi Panie fizyk.
co do komentarza "nie chodziłeś do szkoły ? mama nie kupowała ci książeczek z serii "Poczytaj mi mamo" ? "
Powiedz mi siedzisz na forum fizycznym po nocy i krytykujesz kogoś za zadanie pytania? a potem jeszcze proponujesz mi płatne korepetycje ?
Zdecydowałem się studiować w wieku 35 lat. Wielu rzeczy nie pamiętam ze szkoły a jeszcze więcej musiałem przypomnieć sobie na inne przedmioty ponieważ studiuje programowanie. Zaspokojona ciekawość?
Proponuje przemyśleć na drugi raz swoje uszczypliwe wypowiedzi Panie fizyk.
-
- Expert
- Posty: 6261
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Przemyślałem i rano widzę wszystko w innym świetle. Dobra rada: na wszystkie powyższe pytania znajdziesz odpowiedzi w Google lub w podręczniku jeśli wolisz wersję papierową. Przepraszam Cię za potraktowanie jak leniwego studenta, który potrafi tylko "kopiuj-wklej", tyle tu takich teraz w czasie sesji. Nie mieli czasu przez pół roku żeby pójść do biblioteki, a teraz czas ich goni. A Ty przecież taki nie jesteś, prawda ? Wybacz mi proszę.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Expert
- Posty: 6261
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
PS. I jeszcze jedno. Przed zamieszczeniem postu na jakimkolwiek forum należy zapoznać się z jego regulaminem, który znajdziesz na pierwszej stronie: viewtopic.php?f=29&t=12617 wtedy będzie łatwiej Ci pomóc, a skoro coś tam studiujesz, to powinieneś swoje pytania umieszczać w dziale: "STUDIA", choć pytania wydają się banalne.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
korki_fizyka w pierwszej kolejności skorzystałem z dóbr jakie daje nam wujek google. Powiem więcej skorzystałem z dóbr których dzisiejsi młodzi ludzie nie uznają czyli książka!!! tak papierowa. Okazuje się że dla zwykłego wyjadacza takiego jak ja te pytania to jednak zbyt duża bariera. Oczywiście znalazłem podobne zadania jednakże moje odpowiedzi na kolokwium okazały się złe. Np na pierwsze odpowiedziałem że kurz "lepi" się do telefizora z uwagi na różnice w ładunkach co było odpowiedzią błędną. Po prostu fizyka jest przedmiotem, który mi nie wchodzi do głowy.Nawet takie proste tematy (jak twierdzisz) stanowią dla mnie barierę. Dodam tylko że z matematyką czy chociażby z programowaniem nie mam problemów.
-
- Expert
- Posty: 6261
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Skoro fizyka ci nie wchodzi, to po jakiego grzyba poszedłeś na studia politechniczne?? to czysty masochizm:( te zagadnienie ( a nie żadne tam zadania!!) są naprawdę (może poza obwodem RLC) na poziomie gimnazjum, tylko trzeba mieć jakieś podstawy i interesować się choćby techniką. Prawdopodobnie dali ci te punkty żebyś się zagłębił a literaturze fachowej i poczytał ale wybacz nikt nie będzie tego za ciebie robił , tym bardziej przepisywał tego tutaj, co można znaleźć w takich czy innych źródłach. Zadawaj konkretne pytania, czego nie rozumiesz ?
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Expert
- Posty: 6261
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
PS. nawet język masz nie-fizyczny: kurz "lepi się" = jest przyciągany przez ekran TV na zasadzie indukcji elektrostatycznej - po..
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Studiuje programowanie...Jak rozumiem dla fizyka to wszystko jest po pierwsze proste, po drugie najważniejsze na świecie.
Otóż dla mnie takie nie jest. Dajmy sobie spokój. Myślałem że właśnie od takich przypadków jest to forum. Ale jak do tej pory to teatr jednego aktora gdzie treści nie padają. Dajmy sobie spokój.
Pozdrawiam
Otóż dla mnie takie nie jest. Dajmy sobie spokój. Myślałem że właśnie od takich przypadków jest to forum. Ale jak do tej pory to teatr jednego aktora gdzie treści nie padają. Dajmy sobie spokój.
Pozdrawiam
-
- Expert
- Posty: 6261
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Powodzeniu w programowaniu
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl