Wysokość na jakiej krąży satelita
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Wysokość na jakiej krąży satelita
Satelita meteorologiczny okrąża Ziemię po kołowej orbicie biegunowej. Jego prędkość orbitalna wynosi v = 4,93 km/s. Wiedząc, że średni promień Ziemi R=6371km, a przyspieszenie grawitacyjne na jej powierzchni g = 9,81 m/s^2, oblicz wysokość nad powierzchnią planety, na jakiej krąży ten satelita.
-
- Expert
- Posty: 6261
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Wystarczy chwilę pomyśleć i podstawić do wzorów:
\(F_r = F_g\)
oraz \(V = \frac{2 \pi (R+h)}{T}\)
\(F_r = F_g\)
oraz \(V = \frac{2 \pi (R+h)}{T}\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl