Dziecko o masie 25kg zjechało ze zboczu o długości 20m i kącie nachylenia 30° na sankach o masie 5kg. Oblicz drogę, jaką przybyło dziecko na sankach na torze poziomym aż do zatrzymania, jeśli współczynnik tarcia na całym torze był równy 0,25
http://imgur.com/4JnUnhN
Mógłby ktoś wytłumaczyć co i jak zrobić i czy dobrze zacząłem?
Zadanie z siły tarcia
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6267
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
\(E_p = W_{T_1} +W_{T_2}\)
\(mgh = T_1s_1 + T_2s_2\)
\(h = s_1sin \alpha\)
\(T_1 = \mu mgcos \alpha\)
\(T_2 = \mu mg\)
dalej sam..
\(mgh = T_1s_1 + T_2s_2\)
\(h = s_1sin \alpha\)
\(T_1 = \mu mgcos \alpha\)
\(T_2 = \mu mg\)
dalej sam..
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl